Talarna 2018

Gunhild Stordalen
Grundare, EAT

I maj 2014 invigdes hennes nya globala satsning, EAT Forum, med arrangemanget Eat Stockholm Food Forum, en seminarieserie för forskare, politiker, näringslivsledare med flera från 28 länder på temat mat, hälsa och miljö i förening. Avsikten är att finna nya lösningar för mat och hälsa för en växande världsbefolkning i samklang med miljön, att göra EAT Forum till en motsvarighet till World Economic Forum, med årligen. För sina insatser tilldelades hon år 2014 WWF:s pris Årets miljöhjälte. Hon är utbildad läkare och har disputerat med avhandlingen Molecular studies on bone with focus on fracture healing in experimental osteoporosis.

Läs mer

Christina Cheng
Trendanalytiker, Sprillo

Christina Cheng, grundare av Sveriges ledande trend- och innovationsbyrå Sprillo ger oss en inblick i Food Techs möjligheter framåt. Hon besitter 20 års erfarenhet av trend-, varumärkes- och innovationsarbete med Sveriges ledande mataktörer såsom ICA, Orkla och Arla.

Läs mer

Cathrine Dehli
​Director of Sustainability, Nordic Choice Hotels

Cathrine Dehli är hållbarhetschef på Nordic Choice Hotels och har lång erfarenhet av FoU, konceptutveckling och affärsutveckling med hållbarhet som drivkraft för innovation. Cathrine har tidigare arbetat som hållbarhetschef för IKEA Norge, grundare av Pug-store, konstituerad FoU-chef på HÅG. Hon är för närvarande styrelseordförande för Fairtrade Norge och har en civilingenjörsexamen (industriell ekonomi) från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim

Läs mer

Joakim Thulin
Omvärldsanalytiker, Berghs School of Communication

Som ansvarig för omvärldsanalys arbetar Joakim med att samla in, analysera och paketera viktiga insikter kring kommunikation och utbildning. Joakim sitter också i skolans ledning med delansvar för strategiska projekt.  Att trendspana, lyssna, lära och lära vidare inspirerar är inspiration.

Läs mer

Carolina Sachs
Generalsekreterare, Axfoundation

Carolina Sachs har arbetat strategiskt med innovations- och hållbarhetsfrågor inom näringslivet i över 20 år. Carolina är sedan 2007 generalsekreterare för Axfoundation. Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Vi jobbar med företagande som förändringskraft och breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället. Vår koppling till en stor internationell bolagsgrupp och vår närhet till en företagarfamilj som varit verksam i generationer, ger oss både verkligheten och långsiktigheten. Axfoundation arbetar med en bred syn på hållbarhet som också innefattar integration och mångfald.


Läs mer

Johan Schnürer
Rektor för Örebro universitet

Rektor för Örebro universitet, och professor i livsmedelsmikrobiologi från SLU. Vid Örebro universitet har han initierat det tvärvetenskapliga programmet " Mat och hälsa på hållbar grund” med en intern budget om 125 miljoner kr.

Läs mer

Anna Ryott
ställföreträdande VD, Norrsken Foundation

Anna Ryott är ställföreträdande VD på Norrsken Foundation. Norrsken Foundation är en icke-religiös, politiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse. Genom Norrsken Lab och Norrsken Incubator investerar stiftelsen i socialt entreprenörskap med fokus på teknik.Anna var tidigare bland annat VD för Swedfund. 

Läs mer

Karl Andersson
vd, Matsmart

Karl Andersson är vd och medgrundare till Matsmart och har en bakgrund som entreprenör. Matsmart startade år 2014 och är en e-handelssajt som säljer mat – till 20-90% rabatt – som i många fall annars hade slängts. Matsmart, som räddade 708 ton mat från att slängas under 2016, finns i Sverige, Norge och Finland.

Läs mer

Päivi Juolahti
Fazer

Päivi leder Fazer Lab som arbetar med banbrytande forskning och innovationsprojekt. Päivi drivs av att se lean start-up, service design, open innovation och startup-samarbeten växa fram och skapa nya möjligheter inom Fazer. Päivi leder också forsknings- och utvecklingsprogrammet Fazer Brainhow – ett projekt som bygger på forskningsbaserad förståelse för hur mat, sömn, mental och fysisk aktivitet påverkar vår hjärna. Med resultatet av forskningen vill Fazer skapa nya innovativa produkter och tjänster tillsammans med partners i ett ständigt utvecklande ekosystem. 

Läs mer

Annika Grälls
profilområdesansvarig, Alfred Nobel Science Park

Idégivare och ansvarig för Food Tech 2018. Till vardags jobbar hon med att få idéer möta näringsliv, offentlig sektor och forskning för att utveckla framtidens produktion, konsumtion och logistik inom området mat och måltid. Har vunnit juryns specialpris i Gourmand World Media Awards.

Läs mer

Björn Hellman
VD, Livsmedelsföretagen

Björn Hellman tillträder som VD för bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen under april 2018. Björn har gedigen erfarenhet från både livsmedelsindustrin och detaljhandeln och har bland annat arbetat på Cloetta, Kavli och inom stora delar av ICA-koncernen. Livsmedelsindustrin är idag Sveriges fjärde största industri och sysselsätter drygt 50 000 medarbetare. Vår svenska livsmedelsindustri är mycket framgångsrik när det gäller export och vi exporterar idag livsmedel för drygt 50 miljarder kronor varje år. 

Läs mer

Fredrik Nilzén
Hållbarhetschef, Swedbank

Fredrik är ny hållbarhetschef för Swedbankkoncernen där han ansvarar för utveckling, övervakning och rapportering av Swedbanks hållbarhetsstrategier och mål. Fredrik kommer närmast från en position som Nordic CSR Lead på Accenture där han sedan 2010 har ansvarat för det nordiska arbetet. Vidare har han sedan 2004 parallellt arbetat som konsult på Accenture Sverige inom affärsdriven hållbarhet, digitalisering och styrkebaserad coaching med fokus på telekombranschen. Fredrik är civilingenjör från Industriell Ekonomi i Linköping och Grenoble.

Läs mer

Johan Jörgensen
​Grundare, Sweden FoodTech​

Johan Jörgensen är grundare av Sweden FoodTech kärnan i den svenska foodtech-sektorn, samt partner i Smaka på Stockholm, en av världens största matfestivaler. Han drivs av övertygelsen om att Sverige är nästa generations ledande, innovativa matland, men ett där tech och data är de centrala utvecklingsfaktorerna. Via Sweden FoodTech utvecklar Johan och hans kollegor nästa generations svenska foodtech-bolag, med fokus på den globala marknaden. 

Läs mer